A rizs az egyik legfontosabb táplálékunk, hiszen az emberiség kétharmad részének ez a gabonaféle jelenti az első számú élelmiszert. A világon mintegy 80 ezer rizsfajta létezik, így a lehetséges elkészítési módok száma szinte végtelen, nem véletlen tehát, hogy a legtöbb nép konyhájának szerves részévé vált az elmúlt évszázadok alatt. A rizs a világ legegészségesebb alapélelmiszerei közé tartozik, mert számos, a szervezet számára fontos anyagot tartalmaz. A Jázmin rizs egy hosszúszemű rizsfajta, dél-kelet Ázsiában vált honossá. Nevét illatáról kapta. Aromáját 1-1,5 évig megőrzi. Az aratást követően három hónapig magas nedvességtartalommal bír, így főzés után a rizs jobban ragad. Az ezt követő időszakban a rizs szárazabb és több vizet igényel. Főzés során a rizsszemek megpuhulnak és egymáshoz tapadnak, ezért könnyebb pálcikával is fogyasztani. A termelők azt mondják, hogy a rizs illata alapján pontosan meg tudják határozni, hogy az adott rizst az ország mely területén termesztették.